top of page
Cara menggunakan semburan hidung
  • Semburan hidung boleh memberi manfaat jika ia digunakan dengan cara betul di mana ubatnya duduk di dalam hidung dan bukannya mengalir di belakang tekak.

  • Sekiranya hidung anda penuh dengan lendir, anda boleh membersihkannya dengan semburan hidung dengan air garam laut (komersial) sebelum menggunakan semburan hidung yang mengandungi ubat steroid.

  • Tegakkan kepala anda atau dengan sedikit menunduk ke bawah. Arahkan hujung alat semburan daripada septum hidung (tulang rawan tengah yang membelah dua bahagian hidung). Selepas menyembur, endus perlahan-lahan dan elakkan menghidu terlalu kuat, kerana ini boleh menyebabkan ubat mengalir ke kerongkong anda.

  • Sesetengah orang mendapati bahawa memegang hidung satu ditutup dengan jari meningkatkan keupayaan mereka untuk menarik semburan ke dalam hidung.

  • Meludah ubat yang mengalir ke dalam tekak anda, kerana ia tidak berkesan melainkan jika ia masih dalam hidung.

Occlude a nostril with finger will improve delivery of nasal steroid. Hidung satu ditutup dengan jari meningkatkan keupayaan mereka untuk menarik semburan ke dalam hidung.
Range of intranasal steroid sprays available in the market. Berlainan jenis semburan hidung steroid.
A lady perfoms nasal irrigation with sinus rinse. Cara membuat pembersihan hidung dengan semburan air garam laut.

Kesan sampingan semburan hidung steroid

  • Kesan sampingan steroid hidung adalah amat ringan. Bau atau rasa yang tidak menyenangkan atau pengeringan lapisan hidung adalah antara kesan-kesan yang biasa berlaku. Dalam sesetengah individu, steroid hidung boleh menyebabkan pendarahan dari septum hidung, terutamanya semasa musim sejuk. Anda boleh mengurangkan masalah ini dengan mengurangkan dos steroid hidung anda, atau menyapu gel hidung pelembab.

  • Kajian mencadangkan bahawa steroid hidung umumnya selamat walaupun digunakan selama beberapa tahun. Anda perlu menjalani pemeriksaan hidung kerap untuk memeriksa kesan sampingan yang mungkin berlaku.

  • Steroid yang diambil dalam bentuk lain (iaitu, sebagai pil atau dihirup ke dalam paru-paru) boleh memberi kesan sampingan, terutamanya apabila diambil untuk jangka waktu yang panjang. Walau bagaimanapun, dos yang digunakan dalam steroid hidung adalah sangat rendah dan tidak dikaitkan dengan kesan sampingan ini. Namun, doktor biasanya mengesyorkan menggunakan dos berkesan yang paling rendah.

bottom of page