Resdung

Hidung tersekat yang tidak bertambah baik? Anda mungkin mengalami jangkitan sinus, juga dikenali sebagai sinusitis.

Dr Cheong Jack Pein. KPJ Pasir Gudang, Johor, Malaysia.

Diterbit 15 Feb 2021 |  kemaskini 14 Mar 2021

Apa itu resdung?

Resdung adalah keadaan di mana lapisan mukosa dalam rongga sinus menjadi radang. Selalunya disebabkan oleh jangkitan virus dan biasanya sembuh dalam 2 atau 3 minggu.

 

Jangkitan sinus berlaku apabila cairan lendir mengumpul di dalam rongga sinus yang sepatutnya dipenuhi udara sahaja, yang membolehkan jangkitan virus dan bakteria.

Keradangan dan bengkak dalam hidung boleh menyebabkan tempat sinus anda sakit tekanan. Anda mungkin merasa sakit di dahi anda, di kedua-dua belah pipi anda, di rahang dan gigi atas, atau di antara mata anda dan sakit kepala.

Jangkitan Hidung dan Sinus Kronik (Chronic Rhinosinusitis)

Resdung yang kronik berlaku apabila rongga dalam hidung dan rongga sinus membengkak dan meradang selama tiga bulan atau lebih lama, walaupun setelah rawatan diberi.

Punca-punca dan Risiko Jangkitan Sinus

Sinusitis adalah keradangan dalam sinus yang menyebabkan laluan rongga-rongga tersumbat dan dipenuhi dengan cecair atau lendir dalam sinus. Selalunya ini disebabkan oleh selesema atau alahan hidung. Jangkitan kuman boleh berlaku akibatnya tersumbat rongga tersebut.

Perbandingan antara sinus normal (kiri) dan sinus yang dijangkiti (kanan). Perhatikan saluran sinus yang tersekat dengan cecair terkumpul di dalamnya (right).

Faktor-faktor yang boleh meninggikan risiko anda mendapat jangkitan sinus:

  • Selsema berpanjangan

  • Alahan hidung (allergic rhinitis)

  • Merokok ataupun sering terdedah kepada asap rokok 'second hand' atau 'passive smoker'

  • Masalah struktur dalam sinus (seperti polip hidung dan sinus dan tulang septum hidung bengkok)

  • Sistem ketahanan badan / imunisasi yang lemah atau mengambil ubat yang melemahkan sistem imunisasi (contohnya ubat kanser)

Mungkin sukar bagi ibu bapa untuk mengesan jangkitan sinus pada anak-anak mereka.

 

4 Tanda-tanda Resdung Kanak-kanak:

  • Selesema atau simptom alergi yang tidak membaik dalam masa 14 hari

  • Demam tinggi

  • Lendir tebal dan berwarna hijau atau kuning gelap yang keluar dari hidung

  • Batuk berpanjangan lebih dari 10 hari

Bagaimana jangkitan sinus didiagnosis?

​CT scan (Computed Tomography) Sinus

CT sinus menggunakan peralatan sinar-X khas untuk memeriksa dan menggambarkan rongga-rongga sinus. Imbasan CT adalah tidak menyakitkan, tidak invasif dan sangat tepat. Ini juga merupakan teknik pengimejan yang paling tepat untuk menentukan masalah dalam rongga sinus dan  untuk mengesahkan jangkitan berasal daripada rongga sinus.

Pemeriksaan oleh doktor pakar (klinik pesakit luar)

Doktor anda akan merasakan kasakitan kawasan-kawasan sekeliling hidung dan wajah anda seperti dahi dan pipi anda dengan menggunakan jari. Doktor juga boleh melihat ke dalam hidung anda, dan biasanya dapat membuat diagnosis berdasarkan pemeriksaan fizikal sahaja.

Endoskopi Hidung

Tiub nipis dengan cahaya optik dan lampu suluh yang dimasukkan melalui hidung membolehkan doktor anda memeriksa secara visual bahagian dalam hidung dan sinus anda. Doktor telinga, hidung, dan tekak (pakar otolaryngologi) akan sering melakukan prosedur ini di dalam klinik. 

Sebelum prosedur, ubat dekongestan topikal akan disemburkan ke hidung anda. Ini membantu mengurangkan bengkak dan membiarkan endoskopi hidung masuk ke dalam hidung anda dengan mudah. Hidung anda juga boleh disembur dengan ubat bius yang akan menjadikan hidung anda kebas sebentar.

Klik di sini untuk menonton pengalaman endoskopi hidung & telinga yang telah dijalankan sebagai prosedur pesakit luar.

Ujian Alahan

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa alahan hidung yang menyebabkan sinusitis anda, dia akan mengesyorkan ujian alergi dengan menggunakan darah. Ujian alahan adalah sangat selamat, dan dapat membantu menentukan alergen yang menyebabkan resdung hidung anda. 

Ujian alahan "positif" bermakna seseorang mempunyai antibodi alahan khusus terhadap bahan yang diuji.Dengan ini anda akan mengetahui apakah punca alahan itu supaya dapat mengelakkan diri dari terdedah pada alahan itu.

Alamat 地址 :

KPJ Pasir Gudang Specialist Hospital, Persiaran Dahlia 2, Taman Bukit Dahlia, 81700 Pasir Gudang, Johor, Malaysia.

+607-2573906

©2021 by Dr Cheong Jack Pein Ear Nose and Throat (ENT), Head and Neck Surgery.