top of page

Dr Cheong Jack Pein. KPJ Pasir Gudang, Johor, Malaysia.

Diterbit 15 Feb 2021 |  kemaskini 19 May 2021

Tanda tanda sakit kepala disebabkan of jangkitan resdung.

Resdung

Hidung tersekat yang tidak bertambah baik? Anda mungkin mengalami jangkitan sinus, juga dikenali sebagai sinusitis.

Apa itu resdung?

Resdung (atau resedung) adalah keadaan di mana lapisan mukosa dalam rongga sinus menjadi radang. Selalunya disebabkan oleh jangkitan virus dan biasanya sembuh dalam 2 atau 3 minggu.

 

Jangkitan sinus berlaku apabila cairan lendir mengumpul di dalam rongga sinus yang sepatutnya dipenuhi udara sahaja, yang membolehkan jangkitan virus dan bakteria.

Tanda-tanda atau simptom jangkitan sinus. Perbandingan antara sinus normal dan sinus yang dijangkiti.

Keradangan dan bengkak dalam hidung boleh menyebabkan tempat sinus anda sakit tekanan. Anda mungkin merasa sakit di dahi anda, di kedua-dua belah pipi anda, di rahang dan gigi atas, atau di antara mata anda dan sakit kepala.

Jangkitan Hidung dan Sinus Kronik (Chronic Rhinosinusitis)

Resdung yang kronik berlaku apabila rongga dalam hidung dan rongga sinus membengkak dan meradang selama tiga bulan atau lebih lama, walaupun setelah rawatan diberi.

Punca-punca dan Risiko Jangkitan Sinus

Sinusitis adalah keradangan dalam sinus yang menyebabkan laluan rongga-rongga tersumbat dan dipenuhi dengan cecair atau lendir dalam sinus. Selalunya ini disebabkan oleh selesema atau alahan hidung. Jangkitan kuman boleh berlaku akibatnya tersumbat rongga tersebut.

Jenis kumpulan rongga rongga sinus. Anatomi sinus. Perbandingan antara sinus normal sihat dan sinus yang dijangkiti atau resdung.

Perbandingan antara sinus normal (kiri) dan sinus yang dijangkiti (kanan). Perhatikan saluran sinus yang tersekat dengan cecair terkumpul di dalamnya (right).

Faktor-faktor yang boleh meninggikan risiko anda mendapat jangkitan sinus:

 • Selsema berpanjangan

 • Alahan hidung (allergic rhinitis)

 • Merokok ataupun sering terdedah kepada asap rokok 'second hand' atau 'passive smoker'

 • Masalah struktur dalam sinus (seperti polip hidung dan sinus dan tulang septum hidung bengkok)

 • Sistem ketahanan badan / imunisasi yang lemah atau mengambil ubat yang melemahkan sistem imunisasi (contohnya ubat kanser)

Mungkin sukar bagi ibu bapa untuk mengesan jangkitan sinus pada anak-anak mereka.

 

4 Tanda-tanda Resdung Kanak-kanak:

 • Selesema atau simptom alergi yang tidak membaik dalam masa 14 hari

 • Demam tinggi

 • Lendir tebal dan berwarna hijau atau kuning gelap yang keluar dari hidung

 • Batuk berpanjangan lebih dari 10 hari

Bagaimana jangkitan sinus disiasat dan dikenal pasti (diagnosis)?

CT scan (Computed Tomography) Sinus

CT sinus menggunakan peralatan sinar-X khas untuk memeriksa dan menggambarkan rongga-rongga sinus. Imbasan CT adalah tidak menyakitkan, tidak invasif dan sangat tepat. Ini juga merupakan teknik pengimejan yang paling tepat untuk menentukan masalah dalam rongga sinus dan  untuk mengesahkan jangkitan berasal daripada rongga sinus.

Pemeriksaan oleh doktor pakar (klinik pesakit luar)

Doktor anda akan merasakan kasakitan kawasan-kawasan sekeliling hidung dan wajah anda seperti dahi dan pipi anda dengan menggunakan jari. Doktor juga boleh melihat ke dalam hidung anda, dan biasanya dapat membuat diagnosis berdasarkan pemeriksaan fizikal sahaja.

Endoskopi Hidung

Tiub nipis dengan cahaya optik dan lampu suluh yang dimasukkan melalui hidung membolehkan doktor anda memeriksa secara visual bahagian dalam hidung dan sinus anda. Doktor telinga, hidung, dan tekak (pakar otolaryngologi) akan sering melakukan prosedur ini di dalam klinik. 

Sebelum prosedur, ubat dekongestan topikal akan disemburkan ke hidung anda. Ini membantu mengurangkan bengkak dan membiarkan endoskopi hidung masuk ke dalam hidung anda dengan mudah. Hidung anda juga boleh disembur dengan ubat bius yang akan menjadikan hidung anda kebas sebentar.

Klik di sini untuk menonton pengalaman endoskopi hidung & telinga yang telah dijalankan sebagai prosedur pesakit luar.

Ujian Alahan

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa alahan hidung yang menyebabkan sinusitis anda, dia akan mengesyorkan ujian alergi dengan menggunakan darah. Ujian alahan adalah sangat selamat, dan dapat membantu menentukan alergen yang menyebabkan resdung hidung anda. 

Ujian alahan "positif" bermakna seseorang mempunyai antibodi alahan khusus terhadap bahan yang diuji.Dengan ini anda akan mengetahui apakah punca alahan itu supaya dapat mengelakkan diri dari terdedah pada alahan itu.

Cara-Cara Rawatan Jangkitan Resdung

Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan untuk membantu melegakan gejala sinusitis, termasuk:

 • Semburan hidung dengan air garam komersial, untuk disemburkan ke dalam hidung anda beberapa kali sehari untuk membilas saluran hidung anda.

 • Ubat semburan kortikosteroid (steroid) hidung. Semburan hidung ini membantu mencegah dan merawat keradangan hidung. Contohnya termasuk fluticasone , budesonide, mometasone dan beclomethasone.

 • Dekongestan hidung: Ubat-ubatan ini boleh didapati dalam bentuk cairan, tablet dan semburan hidung. Gunakan dekongestan hidung hanya untuk beberapa hari sahaja (5 hari). Jika tidak, ia mungkin boleh menyebabkan pengembalian kesesakan hidung yang lebih teruk.

 • Ubat tahan sakit, seperti paracetamol, ibuprofen dan lain-lain.

 • Antibiotik: antibiotik biasanya tidak diperlukan untuk merawat sinusitis akut. Doktor anda mungkin akan pantau untuk melihat adakah sinusitis akut anda bertambah buruk sebelum menetapkan antibiotik. Walau bagaimanapun, gejala yang teruk, progresif atau berterusan mungkin memerlukan antibiotik. Sekiranya doktor anda menetapkan antibiotik, pastikan anda menghabiskan jumlah tempoh antibiotik yang ditetapkan, walaupun gejala anda menjadi semakin baik. Sekiranya anda berhenti mengambilnya lebih awal, gejala resdung mungkin akan kembali.

 • Rawatan resdung tradisional: Setakat ini tiada adanya terapi alternatif yang terbukti dapat meredakan gejala sinusitis akut. Telah dicadangkan bahawa produk yang mengandungi kombinasi ramuan herba mungkin boleh membantu. Kesan sampingan yang mungkin timbul dari produk herba ini termasuk sakit perut, cirit-birit dan alahan kulit . JUmpa dengan doktor anda sebelum mengambil ubat herba bagi memastikan yang mereka selamat dan tidak akan berinteraksi dengan ubat yang anda ambil.

Adakah Saya Memerlukan Pembedahan Sinus atau Resdung?

Kebanyakan kes jangkitan sinus boleh sembuh sendiri, atau dengan bantuan antibiotik jika ia disebabkan oleh jangkitan kuman (bakteria). Tetapi adanya pengecualian. 

 

Sekiranya keadaan sinus anda tidak diperbaiki dengan ubat selepas 4-6 minggu, anda mungkin perlu menjalani pembedahan sinus.

Pembedahan juga diperlukan jika jangkitan sinus anda disebabkan oleh tulang hidung bengkok, polip, atau masalah struktur yang lain. 

Jenis Pembedahan:


Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani pembedahan, anda mempunyai beberapa pilihan yang berbeza. Antaranya ialah teknik endoskopi dan sinuplasti belon.

Teknik Endoskopi:

Ini adalah cara yang paling popular dan biasa dijalani.

 

Pembedahan ini Doktor ENT akan memasukkan alat yang sangat nipis dan fleksibel yang disebut endoskopi ke dalam hidung anda. Satu instrumen mempunyai lensa kamera kecil yang menghantar gambar kembali ke layar. Dengan cara itu, doktor dapat melihat di mana sinus anda disekat dan membimbing instrumen lain yang dapat menghilangkan polip dengan lembut, tisu parut, dan lain-lain.

Apa yang boleh dilakukan oleh pembedahan sinus endoskopi?

 

Pembedahan sinus endoskopi adalah prosedur untuk menghilangkan penyumbatan dalam saluran sinus. Penyumbatan ini boleh menyebabkan jangkitan rongga sinus, di mana selaput lendir sinus membengkak dan tersumbat, menyebabkan sakit kepala & muka dan pernafasan terganggu.

Adakah pembedahan sinus akan meninggalkan parut pada muka?

Keseluruhan prosedur adalah dilakukan melalui lubang hidung dan tidak meninggalkan parut pada luaran (muka). Seseorang yang menjalani pembedahan ini biasanya hanya akan merasa ketidakselesa untuk jangka masa yang pendek.

Adakah pembedahan sinus mengubah bentuk wajah anda?

Pembedahan sinus tidak akan mengubah bentuk hidung anda sama sekali. Ia juga tidak meninggalkan lebam atau bengkak pada muka selepas pembedahan.

Apa yang dikeluarkan (dibuang) semasa pembedahan sinus?

 

Pembedahan melibatkan pembesaran bukaan ruang saluran antara sinus dan hidung sehingga udara dapat masuk dan keluar. Ia mungkin melibatkan pembuangan tisu, tulang atau polip sinus yang terjangkit.

bottom of page